Bokashi Kompostu Nedir?

Bokashi kompostu, mutfağınızda yapabileceğiniz ve her türlü yemek atığınızı (et, balık, tavuk ve süt ürünleri dahil) geri dönüştürebileceğiniz bir iç mekan kompost yapma yöntemidir. Bu yöntem sayesinde hem çevreyi korumuş ve küresel ısınmayı azaltmış, hem de bahçeniz ve saksılarınız için besin değeri çok yüksek olan, doğal bir gübre elde etmiş olursunuz.

Bokashi, Japonca’da “fermente olmuş organik madde” demektir. Bokashi kompost kovasına konan yemek atıkları, üzerlerine ilave edilen Etkin Mikroorganizmalar sayesinde fermantasyona uğrar. Bildiğiniz gibi, bazı mikroorganizmaların ürettiği enzimlerin etkisiyle, organik maddelerin uğradığı değişikliğe fermantasyon deniyor. Bokashi kompost kovaları ile yapılan işlem sırasında, kovanın içerisine konan yemek atıklarının görünüşleri çok fazla değişmeyecektir fakat iç yapıları değişikliğe uğrayacak ve fermante olmak suretiyle turşulaşacaktır. Fermantasyon sürecide, organik maddelerin hücre zarı parçalandığı için toprağa gömüldüğünde büyük bir hızla dönüşerek kompostlaşırlar.

Boksahi Kompost Kovası ile her türlü yemek atığını (et, balık, tavuk ve süt ürünleri dahil) kompostlaştırmanız mümkündür. Bu özellik, evde yapılan diğer kompost sistemlerinde yoktur. Ancak, kovaların içerisine çürümüş ve kokuşmuş yemek atıklarınızı atmayınız. Bokashi Kompost Kovası sayesinde tüm yemek atıklarınızı 2-4 hafta içerisinde fermante edebilirsiniz. Bokashi kompost kovasındaki işlem aslında bir ön kompost işlemidir. Malzemenin tam olarak kompostlaşması için, kovadan çıktıktan sonra olgunlaşması ve asiditesinin nötralize edilmesi gerekir. Bu süre de ortalama 2 hafta civarındadır.

Bokashi kompost kovalarının içi iki bölmeden oluşuyor. Üst bölmeye, yemek atıkları katmanlar şeklinde (5-6 cm civarında) konulmakta ve her katmandan sonra etkin mikroorganizma, Bokashi Kompost Başlatıcı olarak ilave edilmektedir. Bu mikroorganizmaklar sıvı şeklinde olabileceği gibi, toz şeklinde (aşılanmış kepek) de olabilir. Bokashi Kompost başlatıcı ürünü, hazır olarak alabilir veya kendiniz de imal edebilirsiniz.

Kovanın içerisine ilave ettiğiniz her yemek atığı sonrasında, yemek atıklarını bastırarak iyice sıkıştırmalı ve yığın içerisindeki hava boşluklarını yok etmelisiniz. Ayrıca, yemek atıklarını küçük parçalara bölmeniz, kompostlaştırmanın daha etkin ve hızlı olmasını sağlayacaktır. Aslında bu kural, tüm kompostlaştırma yöntemleri için geçerlidir ve hiçbir zaman unutulmamalıdır.

Alt bölmede ise yemek atıklarından süzülen sular toplanmakta, böylece biyolojik çürüme daha kolay başlayabilmektedir.  Bu bölmede toplanan suyun besin değeri çok fazladır, çünkü içerisinde çok sayıda mikroorganizma barındırır. Kabın musluğunu açarak bu suyu dışarı alabilir ve klor ihtiva etmeyen suyla seyrelterek bahçenizde ve saksılarınızda sıvı gübre olarak kullanabilirsiniz. Aynı zamanda bu suyu, banyo gider deliklerinizden çıkan kötü kokuları gidermekte ve tıkanan borularınızı açmakta da kullanabilirsiniz.

Mutfağınızda kullanabileceğiniz Bokashi Kompost Kovaları genellikle 15-20 litre hacmindedir ve kapakları hava almayacak biçimde tasarlanmıştır. Kovanın içerisine konulan yemek atıklarının fermantasyona uğraması için bu çok önemlidir. Unutmamak gerekir ki, bokashi kompostu bir “Soğuk Kompost” yapma biçimidir ve “Oksijensiz (Anaerobik)” bir işlemdir. Bokashi kompost yöntemi diğer geleneksel kompost yapma yöntemlerine göre çok daha zahmetsizdir, çünkü kompost yığınını havalandırmanıza ve sulamanıza gerek yoktur. Ayrıca, bokashi kompostu, bir iç mekan kompost yapma yöntemi olduğu için, 12 ay boyunca kesintisiz olarak yapabilirsiniz. Geleneksel kompost yöntemlerinde patojenler (hastalık oluşturan mikroorganizmalar) ısı tarafından yok edilirken, boksahi kompostunda bu işi asitler halleder.

Herkesin mutfağında kolaylıkla yapabileceği bu kompost yapma işlemine başlamak için daha ne bekliyorsunuz. Hemen bir Bokashi Kompost Kovası satın alın ve bu heyecanlı serüvene atılın. Küresel ısınmanın ve de topraktaki ekolojik sistemin sağlıklı bir biçimde devamına katkıda bulunun.

 

 

Leave a reply